Samos: het eiland van Pythagoras

Samos: het eiland van Pythagoras

Net zoals de andere Griekse eilanden – en trouwens ook het Griekse vasteland – is er tijdens je vakantie Samos genoeg geschiedenis te vinden. De Griekse filosoof en wiskundige Pythagoras, bij de meeste mensen bekend vanwege zijn stelling waarmee je de zijkanten van een gelijkbenige driehoek kunt berekenen, was afkomstig van Samos.

Maar het Griekse eiland voor de kust van Azië biedt nog voor meer cultuur. En ook voor een fijne strandvakantie met het gezin kun je prima op Samos terecht. Houd er echter wel rekening mee dat de stranden op Samos veelal kiezelstranden zijn. Reken je op een idyllisch zandstrand, dan kun je bedrogen uitkomen. Wil je uitgaan op Samos, dan kan je het beste gewoon naar Samos -stad komen. Hier zijn diverse grote clubs, bars en ga zo maar door.

Kastelen, kerken en kloosters bekijken

Wil je tijdens je vakantie op Samos iets anders bekijken dan alleen maar het strand en de prachtig blauwe Egeïsche zee (waarom zou je dat eigenlijk überhaupt willen?), maak dan eens een uitstapje naar het kasteel van Lykourgos Logothetis in Pythagorion. Dit kasteel is geweldig om te zien. Het is gebouwd in de negentiende eeuw en heeft een typische Griekse bouwstijl.

Het is vernoemd naar Lykourgos Logothetis, een Griekse soldaat die de opstand tegen de Turken leidde. Het kasteel diende als hoofdkwartier van de leiders van de revolutie. Naast het kasteel staat een kerk. Deze kerk is vermoedelijk in 1824 gebouwd, het jaar waarin de Turken werden verdreven uit Samos. De kerk is nog altijd in gebruik.

Het klooster van Panagia Spiliani: De maagdelijke grot

Een bezoek aan het klooster van Panagia Spiliani ten noordwesten van Pythagorion is om meerdere redenen een tripje dat je moet maken gedurende je Samos vakantie. Het kleine klooster en de bijbehorende kerk zijn gebouwd ter ere van de Heilige Maagd Maria. Dat beeldje nog altijd te vinden is in een grote grot vlakbij het klooster. Volgens een legende zou het beeldje door vreemdelingen zijn gestolen uit het klooster en vervolgens per schip worden vervoerd, maar het beeldje viel uit de boot en brak in kleine stukjes en verspreidde zich in het water.

Na verloop van tijd dreven alle stukjes van het beeldje weer terug naar Samos. De inwoners van het eiland verzamelden de scherven en het beeldje kon in zijn originele staat worden opgebouwd. Volgens archeologen werd de grot al veel eerder als heilige plek beschouwd door de oorspronkelijke inwoners van Samos. Er wordt zelfs vermoed dat Pythagoras in de grot zijn lessen onderwees.

Pythagorion; de stad die werd vernoemd naar Pythagoras

Pythagorion is al eerder genoemd, maar ook deze plek mag bijna niet ontbreken op je reisschema als je op vakantie naar Samos gaat. Het stadje dat eerder bekend stond als Tigáni, werd in 1955 vernoemd naar de meest bekende oud-inwoner van Samos: de Griekse filosoof en wiskundige Pythagoras. Het stadje was eens een belangrijke havenstad van het eiland, waar veel handel werd gedreven. Ook piraten deden Samos in de vroege oudheid aan.

Er is een museum waarin je de grafstenen uit vroegere tijden kunt bezichtigen. Daar hebben  ze ook nog oude munten en keramiek dat werd gevonden op het eiland. Op slechts acht kilometer buiten de stad vind je trouwens de tempel voor de Griekse godin Hera: het Heraion. Dit is een van de bekendste toeristentrekpleisters op het eiland en is eigenlijk niet meer dan de overblijfselen van een aantal torens en altaars. Ook in het museum in Vathy kun je dingen terugvinden die bij het Heraion zijn opgegraven.